Kitüntető elismeréseket nyújtottak át

cikador 2019.02.19, 11:20

Kitüntető elismeréseket nyújtottak át

Évi rendes közgyűlésüket tartották a Bátaszéki Vállalkozók Ipartestületének tagjai február 15-én, ahol elismerő kitüntetéseket is adományoztak. Az IPOSZ által alapított díjakat azon testületi tagok kapták, akiket arra érdemesnek találtak tevékenységük elismeréseként. Ez évben a vezetőség úgy döntött, hogy három szépkorú (nyugdíjas) tagtársukat tisztelik meg, aki az elismerést Németh Lászlótól, az IPOSZ elnökétől vehették át. 

IPOSZ Díj kitüntetést vehetett át Varga Sándor, férfi mesterfodrász.

Sanyi Bácsi, 1926. szeptember 06-án született Lok nevezetű településen (Szerbiában). 1955. február 5-től tagja a Bátaszéki Vállalkozók Ipartestületének. Mint kisiparos, tevékenységével településünkön mindig pontos, precíz munkát végzett. A város lakói körében, a mai napig is nagy tiszteletnek örvend. A 70-es években gyerekként, fehér köpenyével sokunkat megsiratott. Munkájával, mint vezetőségi tag több éven át segítette az Ipartestület működését, amit számos oklevél is bizonyít. Múlt évben töltötte be a 90. életévét, és örömünkre a testület főbb rendezvényein a mai napig részt vesz. Sanyi bácsinak további jó erőt és egészséget kívánunk!

Aranykoszorús mester kitüntető címet Dózsa Pál János, víz- gáz- és központifűtés szerelő mester, a Bátaszéki Ipartestület örökös elnöke kapta.

János bácsi 1936. június 1-én született Alsónyéken. Kezdeti iskolás évei már keményen megalapozták életét, mivel az akkori politika osztályidegennek nyilvánította, ezáltal nappali iskolába nem vették fel, dolgozni kényszerült, mint segédmunkás. Felkerült Budapestre, ahol a szakmai feladatokból sokat tanulva, több tanfolyam és munka mellet 1954-ben víz és gázszerelő, majd központi fűtés szerelő lett. 1957-ben családot alapított Bátaszéken. 1968-ban mestervizsgát tett. A szakmai feladatok nem hagyták nyugodni és ebből alakult ki egy sikeres találmánya, amelyhez két szakembert keresve alakította ki a Pulmatikus folyadékszínt szabályzó berendezést. (Ezért a találmányért 1970-ben ezüstérmet kapott.) Több újítást is végzett a helyi Termelőszövetkezetben, és értékes szereléseket végzett a konzervüzem építésekor is. Három évig tanulóképzéssel és szakmai utánpótlással foglalkozott. Vállalkozói igazolványát 1990-ben váltotta ki. Élete szakmai tevékenységét a kisiparosság és a vállalkozás koronázta meg. Ahol tudott társadalmi munkát végzett, elsősorban iparostársai érdekében. Munkájával igyekezett mindent megtenni, ezáltal példát mutatni. Mai napig is a hármas szempont érvényesül nézetében, ami nem más, mint a MIT, MIÉRT és HOGYAN? Az 1980-as évek kezdetétől több kitüntetésben, elismerésben részesült, Ipartestületünk javaslatára 2014-ben a PRO URBE díjat is megkapta. További jó erőt, egészséget kívánunk neki és családjának!

Ugyancsak Aranykoszorús mester kitüntető címmel jutalmazták Illés Gáspár cukrászmestert is.

Gazsi bácsi Illés cukrászdája, ma mindenki így ismeri. 1950-ben született Lengyelen. Általános iskolás éveit Bátaszéken végezte. Szekszárdon kezdte a cukrász ipari iskolát 2 évig, majd a harmadik gyakorló évet Budapesten töltötte. Munkás éveket cukrászként a bátaszéki ÁFÉSZ cukrászüzemében kezdte. Katonaévei után ismét itthon folytatta munkáját, a cukrászüzem vezetőjeként. 1972-ben családot alapított. Budapesten 1974-ben tette le a mestervizsgát, majd 1977-ben a Zsitvai cukrászdában kezdett el dolgozni úgy, hogy 1978. január elsejétől az üzlet már az övé volt. Élete párjával 1981. augusztus 1-jén megnyitották a mai napig is üzemelő Illés cukrászdát, amit nem csak a helyiek,de sok vidéki is jól ismer. Aki egyszer betért és megkóstolta Gazsi bácsi fagyiját az legközelebb sem hagyta ki, ha erre járt. Két lánya született. Szíve mélyén - igaz titokban -, de biztos sajnálja, hogy lányai nem folytatják a szakmát, mert ennek a cukrászdának neve van, amit ő alapozott meg. 2008-ba nyugdíjba vonult, de a cukrásztevékenységét a mai napig űzi. Igen, ilyen az „igazi, jó szakember”. Illés Gáspárnak és családjának is jó erőt, egészségben eltöltött boldog nyugdíjas éveket kívánunk.