Szent Vér Kegyhely zarándoklat

cikador 2017.09.16, 00:00

Bátai zarándoklat

 

Több, mint kétezren vettek részt a bátai zarándoklat záró szentmiséjén, melyet Udvardy György pécsi megyéspüspök és Viliam Judak nyitrai megyéspüspök mutatott be Bátán.

A Szent Vér kegyhelyre két útvonalon zarándokoltak a gyalogos, kerékpáros, motoros hívek, de buszokkal, autókkal is érkeztek a szombat délutáni szentmisére.

 

2017. szeptember 16-án a mohácsi  Fogadalmi templomban Udvardy György megyéspüspök áldotta meg a zarándokokat, akik reggel 7 órakor indultak a 25 km-re lévő bátai Szent Vér kegyhelyhez. A kb. százfős menet az 56-os úton haladt a főpásztor vezetésével. Útközben több helyen is csatlakoztak az éneklő, imádkozó menethez, amely így közel ezer főre gyarapodott.

A Bátaszékről 9 órakor induló másik gyalogos zarándokcsoportnak alig 10 kilométeres távot kellett megtennie a közút forgalmától távol eső mezőgazdasági,  ill. földutakon. Bérmálkozásra készülő fiatalok hittanos tanáraikkal együtt kerékpárral tették meg az utat, de motoros zarándokok is érkeztek a kegyhelyre. Az időseket, mozgásukban korlátozottakat autóbuszokkal és személyautókkal szállították a kegytemplomhoz. Az egyházmegye több iskolájából is érkeztek zarándokcsoportok. Az időjárás kegyes volt az úton levőkhöz, az eső elkerülte az útvonalakat, délutánra a nap is kisütött.

A 3 órakor kezdődő szentmisére több, mint kétezren gyűltek össze. Udvardy György pécsi megyéspüspök a szentmise kezdetén arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pécsi Egyházmegyének két kiemelt kegyhelye van: Máriagyűdön a Szűzanyát, Bátán a Szent Vért ünnepeljük. „Ez a két erőforrás van jelen az életünkben is. Fontos feladata van Bátának, az eucharisztikus kegyhelynek a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésben. A mai ünnep kiváltsága, hogy jelen van a garamszentbenedeki Szent Vér ereklye, amit a nyitrai megyéspüspök hozott magával”- emelte ki a pécsi megyéspüspök.

Az eseményen a szlovákiai Nyitrai Egyházmegye püspöke, Viliam Judák is részt vett, aki homíliájában a kereszténység megmaradásának fontosságára hívta fel a figyelmet. „Ma hálát adunk a hit megmaradásáért, és a békéért, amelyben élhetünk. Egyúttal azonban felhívás is ez számunkra, hogy becsüljük meg a keresztény értékeket, éljünk szerintük és őrizzük meg őket a következő nemzedékek számára. Tanúi vagyunk ugyanis annak, különösen itt, Európában, hogy nemzeti és keresztény értékeinket sokan kétségbe vonják.” –mondta a nyitrai főpásztor. „A Krisztus-hit egy élő érték, mert Krisztus feltámadva él a Mennyei Atya dicsőségében. Ugyanakkor rejtett, de igazi módon jelen van köztünk. Krisztus a szentségekben találkozik velünk: Isten megjeleníti Fiának, Jézus Krisztusnak a kereszten történő önátadását. Feltámadásának erejéből a szentáldozásban isteni életében részesülünk.”

A zarándoklat alkalmával Viliam Judák nyitrai megyéspüspök a garamszentbenedeki Szent Vér ereklye egy részét a bátai kegyhelynek ajándékozta. 

Képek